Monday, October 14, 2013

CELL: THE UNIT OF LIFE


1.    Amembranous cell organelles which are found in both prokaryotic and eukaryotic cells are
    a) Mitochondria    b) Ribosomes
    c) Microbodies    d) Vacuole
2.    Common semi autonomous cell organelles found in all eukaryotic cells are
    a) Plastids    b) Mitochondria
    c) Nucleus    d) 1 & 2
3.    Amembranous cell organelle ‘centriole’ is present in
    a) All plant cells    b) All animal cells
    c) All prokaryitic ells
    d) All cyanobacteria
4.    Smallest cells are
    a) Bacteria    b) Cyanobacteria
    c) Mycoplasma    d) RBC
5.    Plasmids
    a) Contain antibiotic resistance genes
    b) Contain ds DNA molecule
    c) Are self replicable
    d) All the above
6.    Bacteria are divided into Gram +ve and Gram -ve based on
    a) Nature of cell envelope
    b) Response to staining
    c) Plasmids
    d) a & b
7.    Bacterial flagellum is composed of
    a) Basal body    b) Hook
    c) Filament    d) All the above
8.    Function of fimbriae is
    a) Attachment    b) Absorption
    c) Secretion    d) Reproduction
9.    In prokaryotes the ribosomes are associated with
    a) Cytosol    b) Cell wall
    c) Plasma membrane
    d) Nucleoid
10.    Animal cells air different with plant cell in lack of
    a) Cell wall    b) Plastids
    c) Nucleus    d) a & b
11.    Cell structures that are exclusively found in animal cells but not in plant cells are
    a) Plastids    b) Cell wall
    c) Centrioles    d) Gas vacuoles
12.    Most widely accepted model for plasma membrane is
    a) Sandwitch model
    b) Fluid mosaic model
    c) Unit membrane model
    d) Trilamellar model
13.    The fluid nature of plasma membrane helps in
    a) Cell division    b) Cell growth
    c) Endocytosis    d) All
14.    Movement of water through the plasma membrane by diffusion is called
    a) Plasmolysis    b) Exosmsis
    c) Endosmosis    d) Osmosis
15.    Physical phenomenon that occur in Osmosis is
    a) Diffusion    b) Evaporation
    c) Percolation    d) Plasmolysis
16.    Rough ER is associated with
    a) Ribosomes    b) Nucleus
    c) Mesosomes    d) Peroxysomes
17.    Major site for lipid synthesis in a cell is
    a) RER    b) SER
    c) Mitochondria    d) Nucleus
18.    In animal cells lipid-like steroidal hormones are synshesised by
    a) Glyoxysomes    b) Peroxysomes
    c) SER    d) RER
19.    Major structural components of Golgi apparatus are
    a) Tubules    b) Vesicles
    c) Cisternae    d) All
20.    The cell organelle which principally performs the function of packaging materials in a cell is
    a) RER    b) SER
    c) Golgi complex    d) Cell wall
21.    Membrane bound vesicular structures formed from golgi complex are
    a) Peroxysomes    b) Lysosomes
    c) Glyoxysomes    d) ER
22.    Enzymes that are found in the matrix of lysosome
    a) Carbohydrases    b) Proteases
    c) Lipases    d) All tha above
23.    The membrane bound space found in the cytoplasm of a cell is
    a) Centrosome    b) Vacuole
    c) Centriole    d) ER
24.    A large number of ions and other materials are transported into the vacuole by
    a) Passive transport    b) Diffusion
    c) Osmosis    d) Active transport
25.    Food vacuoles are usually found in
    a) Amoeba    b) Protists
    c) Amphibians    d) Fungi
26.    The surface area of mitochondria can be increased by
    a) Outer membrane    b) Cristae
    c) Matrix    d) All
27.    Classification of plastids is mainly based on
    a) Shape    b) Size
    c) Pigmentation    d) Ontogeny
28.    Plastids with carotenoid pigments are
    a) Chloroplast    b) Leucoplasts
    c) Chromoplasts    d) a & c
29.    Plastids which are responsible for trapping light energy essential for photosynthesis
    a) Leucoplasts    b) Chromoplasts
    c) Chloroplasts    d) All
30.    The colourless (non-pigmented) plastids are
    a) Leucoplasts    b) Chloroplasts
    c) Chromoplasts    d) A & C
31.    Majority of the chloroplasts of the green plants are found in
    a) Epidermal cells    b) Cortical cells
    c) Mesophyll cells    d) Cork cells
32.    The average number of chloroplasts that are present in mesophyll cells
    a) 1-10    b) 10-20
    c) 20-30    d) 20-40
33.    The space limited by the inner membrane of the chloroplast is called
    a) Envelope    b) Peri-plastidal space
    c) Cristae    d) Stroma
34.    Pigmented regions of the chloroplast are
    a) Stroma    b) Inner membrane
    c) Thylakoids    d) B & C
35.    70s and 80s ribosomes both are present in
    a) Mitochondria    b) Chloroplast
    c) Prokaryotic cells    d) Eukaryotic cells
36.    The cytoskeleton in a cell is involved in
    a) Motility    b) Mechanical support
    c) Shape of cell    d) All the above
37.    9+2 array of microtubules is found in the core of
    a) Cilia    b) Flagella
    c) Fimbriae    d) A and B
38.    Number of radial spokes found in the axoneme of cilium/flagellum are
    a) 2         b) 6         c) 9         d) 11
39.    In the axoneme of cilium, the pair of central microtubules are connected t peripheral to peripheral microtubules (doublet) by
    a) Axial spoke    b) Radial spoke
    c) Linkers    d) Inter doublet bridge
40.    Centriole - like structure that produces cilium or flagellum is called
    a) Baker’s bodies    b) Peripheral bodies
    c) Basal bodies    d) b and c
41.    Number of unit membranes that bound the nucleus are
    a) One    b) Two
    c) Three    d) Four
42.    Transport of RNA and protein molecules in between nucleus and cytoplasm in both directions is facilitated by
    a) RER    b) Nuclear envelope
    c) Nuclear pores    d) Perinuclear space
43.    Cell organelle not found in erythrocytes of many mammals is
    a) Mictochondria    b) Ribosomes
    c) Nucleus    d) All
44.    Eukaryotic chromosome is chemically constituted by
    a) DNA    b) Hostones
    c) RNA    d) All the above
45.    A chromosome with one extremely short and one very long arm is
    a) Acrocentric    b) Telocentric
    c) Metacentric    d) Sub-metacentric
46.    The non-staining constriction at a constant location in a specific chromosome is
    a) Primary constriction
    b) Secondary constriction
    c) Satellite
    d) b and c
47.    Membrane bound minute vesicles with enzymatric matrix present in both plant and animal cells are
    a) Microbodies    b) Microsomes
    c) Ribosomes    d) Plastids
48.    Energy transducing cell organelles in a cell are
    a) Chloroplast    b) Mitochondria
    c) Ribosome    d) a and b
49.    90 percent of the volume of the mature plant cell is occupied by
    a) Cytoplasm    b) Nucleus   
    c) Vacuole    d) Cell membrane
50.    Nucleus as a cell organelle was first described by
    a) Robert Hooke    b) Robertson
    c) Rausburg    d) Robert Brown
51.    Na+ and K+ pumping across the membrane is a/an
    a) Passive transport    b) Active transport
    c) Diffusion    d) none of these
52.    Which technique, other than electron microscopy is used to study the fine structure of a molecule
    a) Plasmolysis    b) Chromatography    c) Crystallography    d) Obliteration
53.    Slime layer differs from capsule in its
    a) Nature    b) Composition
    c) Function    d) a & c
54.    Similar character between prokaryotic cells and eukaryotic cells is
    a) Cell wall composition
    b) Presence of slime layer
    c) Composition of plasma membrane
    d) Nature of nucleus
55.    The framework of secondary cell walls is made up of
    a) Cellulose    b) Pectin
    c) Lignin    d) Suberin
56.    Which of the following is a function of cell wall?
    a) Absorption    b) Secretion
    c) Protection    d) All
57.    The component of cytoplasm with 7-10% is
    a) Protein    b) Lipid
    c) Carbohydrates    d) Oil
58.    Amount of lipids in cytoplasm is
    a) 1-2%    b) 2-3%
    c) 3-4%    d) 7-10%
59.    This pigment is abundantly present in blue-green algae
    a) Phycocyanin    b) Phycoerythrin
    c) Fucoxanthin    d) Mixoxanthin
60.    Circular DNA, RNA fragments and 70S ribosomes are seen in
    a) ER    b) Mitochondria
    c) Chloroplast    d)  both b and c
61.    Potential energy is converted into kinetic energy by
    a) Chloroplasts    b) Chromoplasts
    c) Mitochondria    d) E.R.
62.    Krebs cycle takes place in
    a) Matrix of mitochondrion
    b) Stroma of chlorplast
    c) Thylokoid of Chloroplast
    d) Cristae of Mitochondrion
63.    Endomembrane components are
    A) ER    B) Mitochondria
    C) Repository of cell
    D) Suicidal bags of cell
    a) A,B,C and D
    b) Except ‘A’ remaining all
    c) A,D,E   
    d) A,C,E
64.    Trimorphic cellorganelle is
    a) Suicidal bags of cell
    b) Paladae granules
    c) Plasmasome
    d) Golgi complex
65.    Hydrolysing enzymes are present in
    a) Nucleoplasm, peroxisomes
    b) Lysosomes, peroxisomes
    c) Glyoxysomes, nucleoplasm
    d) Lysosomes, nucleoplasm
66.    Nucleoli were discovered by
    a) Sutton    b) Fontona
    c) Hertwig    d) Watson
67.    Nucleolus is absent in
    a) Bacteria    b) Yeast
    c) Mammalian RBC
    d) a and c
68.    Anthocyanins impart the following colours
    a) Blue    b) Pink
    c) Violet    d) All the above
69.    Number of chromsomes found in the pollengrain of maize is
    a) 20    b) 10          c) 30    d) 40
70.    Shape of prokaryotic chromosome is
    a) Rod shape    b) Circular
    c) L Shape    d) Sac like
71.    The longest part of the flagellum is
    a) Hook    b) L-ring
    c) P-ring    d) Filament
72.    Cell wall was first observed by
    a) Robert Brown    b) Robert Hooke
    c) Schleiden    d) Robert Hill
73.    Leucoplast does not contain
    A) Chlorphylls    B) Carotene
    C) Xanthophylls    D) Anthocyanin
    a) Except D    b) AB only
    c) BC only    d) ABCD
74.    The two subunits of ribosomes get associated in the presence of the following ion
    a) Mg+2    b) Ca+2
    c) Fe+2    d) Fe+3
75.    Structural, functional and hereditary unit of all living organisms is
    a) Nucleus    b) Protoplasm
    c) Cell    d) Gene
76.    Single, circular, naked coiled DNA molecule of a prokaryote represents
    a) Nucleoid    b) Chromosome
    c) Heterokaryon    d) Plasmid
77.    Middle lamellum is chemically rich in
    a) Suberin    b) Pectin
    c) Chitin    d) Lignin
78.    Cell plate which transforms into middle lamellum is secreted by
    a) Plasma membrane      b) Golgi complex
    c) ER    d) Phragmoplast
79.    Frame work of plant cell wall is formed by
    a) Cellulose microfibrils
    b) Pectin
    c) Mucopeptides
    d) Cisternae of golgi complex
80.    Thickness of the cell wall is increased by a process called
    a) Intussuception    b) Apposition
    c) Gelatinization    d) Precipitation
81.    Highly rigid cell wall in the following is
    a) Suberised wall    b) Lignified wall
    c) Cutinised wall    d) Primary cellwall
82.    Phragmoplast is derived from
    a) Spindle apparatus    b) Spindle fragments
    c) Cell plate    d) Middle lamellum
83.    Viscous fluid of living cell was called “sarcode” by
    a) Kolliker    b) Von Mohl
    c) Dujardin    d) Purkinje
84.    The seat of a number of biological process in a cell is
    a) Nucleolus    b) DNA
    c) Protoplasm    d) Plasma membrane
85.    Which model explains selective permeability of plasma membrane?
    a) Sandwich model
    b) Fluid mosaic model
    c) Trilamellar model
    d) Unit membrane model
86.    ER extends from
    a) Middle lamellum to plasma membrane
    b) Tonoplast to plasma membrane
    c) Nuclear envelope to plasma membrane
    d) Primary wall to secondary wall
87.    Circulatory movements of cytoplasm are seen in the
    a) Staminal hair cells of Rheo
    b) Leaf cells of Hydrilla
    c) Cells of onion pealing
    d) pith cells
88.    Universal cell organelles (found in all living cells) are
    a) Ribosomes    b) Plastids
    c) Mitochondria    d) Vacuoles
89.    The term chromosome was coined by
    a) Meischer    b) Hofmeister
    c) Flemming    d) Waldeyer
90.    Heterochromatin differs from euchromatin in
    a) Chemical nature    b) Degree of staining
    c) Activeness of genes   
    d) b and c
91.    The term “nucleolar organizer” refers to
    a) Organizing site of nucleolus in a specific chromosome
    b) Karyosome
    c) Chromatin reticulum
    d) Genetically active chromatin
92.    Nucleus is often described as “cell brian” because
    a) It is located in the centre of the cell
    b) It is shaped like that of brain
    c) It controls and coordinates various metabolic activities
    d) It can divide and give rise to new nuclei
93.    Chromosome theory of inheritance was proposed by
    a) Schleiden and Schawann
    b) Beadle and Taturn
    c) Sutton and Boveri
    d) Nageli and Hofmeister
94.    Chromosomes are the
    a) Physical basis of heredity
    b) Physical basis of life
    c) Chemical basis of heredity
    d) Dynamic centres of the cell
95.    Diagramatic representation of karyotype is
    a) Biome    b) Idiogram
    c) Genome    d) Heiroglyphics
96.    If aleurone layer of a plant has 42 chromosomes, its perisperm has
    a) 121    b) 28   
    c) 84    d) 42
97.    If a fertilized egg has 16 chromosomes, the number of chromosomes in the endosperms of the plant is
    a) 48    b) 24
    c) 32    d) 16
98.    Number of genomes in a tetraploid plant having 24 chromosomes is
    a) 6    b) 12
    c) 24    d) 4
99.    A plant having two genomes and four chromosomes is
    a) Ophioglossum    b) Haplopappus
    c) Pisum    d) Allium
100.    If aleurone layer of plant has 42 chromosomes, its endosperm has
    a) 21    b) 28
    c) 84    d) 42
101.    The term nucleosome was coined by
    a) Oudet    b) Nageli
    c) Kornberg    d) Fontana
102.    When a teraploid female rice plant is crossed with diploid male, the number of chromosomes  present in the cell of endosperm and embryo respectively
    a) 48, 40    b) 36, 24
    c) 60,36    d) 40, 36
103.    The ratio of centromeres, kinetochores, DNA molecules in a metaphase chromosome
    a) 1:2:2    b) 1:2:1
    c) 2:2:2    d) 1:1:2
104.    If the idiogram of Allium ceps shows 4 metacentric, 4 submetacentric, 4 acrocentric and 4 telocentric chromosomes, what is the ratio of centromeres to arms?
    a) 1:2    b) 3:1
    c) 1:1    d) 4:7


    a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
    b) Both A and R are true, and R is not the correct explanation of A
    c) A is true but R is false
    d) Both A and R are wrong
105.    A : Plasma lemma foldings in bacteria are called mesosomes
    R : Plasma lemma foldings also occur in fungi
106.    A : Phagocytosis is a cell eating process
    R : Ephagy is cell vomitting process
107.    A : Leucoplasts perform phtosynthesis
    R : Leucoplasts consists photosynthetic pigments
108.    A : Pyrenoids are associated with chloroplasts of algae
    R : Pyrenoids store starch
109.    A : Thylakoids contain chlorophylls
    R : CO2 fixation occus in the matrix of chloroplast
110.    A : ER connects two adjacent protoplasts
    R : ER forms desmotubules
111.    A : ER forms cistrnae of golgicomplex
    R : ER gives rise to lysosomes
112.    A : Lysosomes are formed by golgicomplex
    R : Golgi complex forms cell wall
113.    A : Election microscope has highest resolving power
    R : The source of light in electron microscope is red light
114.    A : Cell organelles are separated according to their density in ultra centrifugation
    R : Cell organelles are separated by centripetal forceses created by ultra centrifugation
115.    A : Prokaryotic cells contain naked DNA with histones
    R : In prokaryotic cells nucleus is not enveloped by a nuclear membrane
116.    A : Trillium has the biggest chromosome
    R : Trillium has biggest nucleus
117.    A : Polyribosomes produce several copies of polypeptide of the same type
    R : Polysomes translate the same t RNA
118.    A : Chloroplasts and mitochondria contain their own genetic material
    R : They are considered as semiconservative cell organelles
119.    A : Ribosomes are the primitive and smallest cell organelles, found in all type of living cells
    R : Ribosomes are non membrane bound cell organelles and are concerned with amino acid synthesis
120.    A : Lysosomes are polymorphic cell organelles.
    R : Lysosomes cause autolysis of cell contents during starvation
121.    A : Protein synthesis is faster in prokaryotes than in eukaryotes
    R : Transcription and translation occur simultaneously in prokaryotes
122.    A : Mitochondira, lysosomes and ribosomes are abundant in meristermatic cells
    R : Lysosomes are called ‘suicidal bags’ during starvation.
123.    A : Phytoplasmas are categorised under Monera
    R : They lack rigid cell wall
124.    A : Preptidoglycon is found in the cell wall of bacteria
    R : Cynobacteria are a group of prokaryotes
125.    A : Cyanobacteria are photosynthetic, blue-green algae with all the prokaryotic structures
    R : They are green due to the presence of chloroplasts
126.    A : Chromosomes were first seen by Hofmeister
    R : Chromosomes are referred to as “physical basis of heredity”
127.    A : Monocentric chromosomes have one centremere only
    R : SAT chromosomes have secondary constriction
128.    Colum-I    Column-II
    A) Centriole    I) Suicidal bags of cell
    B) Lysosomes     II) Oxidation of fatty acids
    C) Peroxysomes    III) Protein factories
    D) Ribosomes    IV) Cell division
                                 V) Power houses of cell
         A     B     C     D
    a)  I     III    IV    II
    b)  II     I     IV    III
    c)  IV   I      II    III
    d)  III   IV   II      I
129.    Study the following and identify the correct match
    Plant         Chromosome No.
    A) PEN of Gassypium                I) 12
    B) Male gamete of Oryza    II) 78
    C) Root cell of Saccharum    III) 24
    D) Generative cell of Nicotiana    IV) 80
         A     B     C     D
    a)  I     II    III     IV
    b)  II    I     III     IV
    c)  II    I      IV    III
    d)  I    II      IV    III
130.    Study the following lists
    List-I    List-II
    A) Physical basis     1) Lysosomes
    of heridity
    B) Physical basis    2) Ribosomes
     of life   
    C) Universal cell    3) Protoplasm
     organelles
    D) Sucidal bags of     4) Golgicomplex
    the cell   
        5) Chromosomes
    Choose the correct match
         A     B     C     D
    a)  I     II    III     IV
    b)  II    I     III     IV
    c)  II    I      IV    III
    d)  I    II      IV    III
131.    Study the following lists
    List-I    List-II
    A) Phycoerythrin    1) Blue green algae
    B) Phycocyanin    2) Brown algae
    C) Fucoxanthin    3) Ripe tomato
    D) Lycopene    4) Red algae
        5) Green algae
         A     B     C     D
    a)  1     3      5     2
    b)  2     5      4     1
    c)  4     1      2     3
    d)  3     2      1     4
132.    Study the following lists
    List-I    List-II
    A) Protein synthesis    1) Peroxysomes
    B) Autolysis    2) Golgi complex
    C) Phospholipid    3) Mitochondria
    synthesis   
    D) Cellulose synthesis    4) Lysosomes
        5) Palade granules
         A     B     C     D
    a)  3     2      1     4
    b)  5     4      2     3
    c)  4     3      5     1
    d)  5     4      1     2
133.    Study the following lists
    List-I    List-II
    A) Endoplasmic    1) Synthesis of              reticulum                 primitive cell organelles
    B) Dictyosome    2) Beads of chromatin
    C) Plasmosome    3) Superimposed coils
        of chromatin
    D) Nucleosome   4) Origin of dictyosomes
                            5) Pectin synthesis and secretion
    The correct match is
         A     B     C     D
    a)  4     5      2     1
    b)  4     5      1     3
    c)  5     4      2     1
    d)  5     3      1     2
134.    Study the following lists
    List-I    List-II
    A) Golgi complex  1) Lysosome production
    B) Ribosomes    2) Peptide bond formation
    C) Endoplasmic   3) Secretion of liquids
    reticulum   
    D) Peroxysomes 4) Synthesis of             phospholipids
                              5) Hydrolysis of fats
    Correct match
         A     B     C     D
    a)  1      2    3     4
    b)  3     2     1     5
    c)  4     2     1     3
    d)  3     2     1     4
135.    Study the following and identify the correct match
    Instrument    Use
    A) Ultracentrifuge    I) Ultra thin section
    B) Electron microscope II) Study of living               cells
    C) Microtome    III) Separation of cell         organelles
    D) Phase contrast    IV) Ultrastructure
    microscope    of cell
         A       B     C     D
    a)  III     IV    II      I
    b)  IV    III     I      II
    c)  IV    II     III     I
    d)  III    IV     I      II
136.    Study the following and identify the correct match
    Cell                    Secondary wall material
    A) Xylem vessel    I) Suberin
    B) Cork    II) Lignin
    C) Fungal    III) Cutin
    D) Epidermal    IV) Chittin
         A       B     C      D
    a)  IV    III     II      I
    b)  II      I       IV    III
    c)  IV    III      I      II
    d)  II      I       III    IV

key
1) b    2) b    3) b    4) c    5) d
6) d    7) d    8) a    9) c    10) d    11) c    12) b    13) d    14) d    15) a    16) a    17) b    18) c    19) c    20) c    21) b    22) d    23) b    24) d    25) b    26) b    27) c    28) d    29) c    30) a    31) c    32) d    33) d    34) c    35) d    36) d    37) d    38) c    39) b    40) c    41) b    42) c    43) c    44) d    45) a    46) b    47) a    48) d    49) c    50) d    51) b    52) c    53) d    54) c    55) a    56) d    57) a    58) a    59) a    60) d    61) c    62) a    63) d    64) a    65) d    66) b    67) d    68) d    69) b    70) b    71) d    72) b    73) d    74) a    75) c    76) a    77) b    78) b    79) a    80) b    81) b    82) b    83) c    84) c    85) b    86) c    87) a    88) a    89) d    90) d    91) a    92) c    93) c    94) a    95) b    96) b    97) b    98) d    99) b    100) d    101) a    102) c    103) a    104) d    105) b    106) b    107) d    108) b    109) b    110) a    111) b    112) b    113) c    114) c    115) d    116) c    117) c    118) c    119) c    120) d    121) a    122) b    123) b    124) b    125) c    126) b    127) b    128) c    129) c    130) a    131) c    132) d    133) b    134) d    135) d    136) b

No comments:

ASTHRA JUNIOR COLLEGE , VIJAYAWADA