Friday, June 7, 2013

THE LIVING WORLD

  LEVEL-I
1.    The term New systematics was coined by
    (a)Lamarck    (b)    Linnaeus
    (c)Huxley    (d)    Hutchinson
2.    Phenetic classification refers to
    (a)Cytotaxonomy
    (b)Biochemical systematics
    (c)Taxonomy
    (d)Numerical taxonomy
3.    Most recent branch of taxonomy is
    (a)Experimental taxonomy
    (b)Biochemical taxonomy
    (c)Numerical taxonomy
    (d)Classical systematics
4.    Bionomial nomenclature was given by
    (a)Linnaeus
    (b)Pliny
    (c)Harvey
    (d)Bentham and Hooker
5.    In the hierarchial classification, the number of obligate categories is
    (a)7    (b)    8
    (c)6    (d)    12
6.    The fundamental taxonomic category or basic unit of classification is
    (a)Genus    (b)    Species
    (c)Sub-species    (d)    Variety
7.    The word ending with - aceae indicates
    (a)Genera    (b)    Family
    (c)Order    (d)    Class
8.    The correct sequence of taxonomic categories is
    (a)Division-class-family-tribe-order-genus-species
    (b)Division-class-tribe-order-family-genus-species
    (c)Division-class-order-family-tribe-genus-species
    (d)Division-order-class-tribe-family-genus-species
9.    Taxon is
    (a)Any type of taxonomic grouping
    (b)A rank in hierarchial classification
    (c)A constituent of taxonomic hierarchy
    (d)Category
10.    Artificial system of plant classification was first proposed by
    (a)Engler and Prantl    (b)    Theophrastus
    (c)de Candolle   
    (d)Bentham and Hooker
11.    Artificial system of classification is based on
    (a)One character only   
    (b)One or two characters
    (c)Several characters
    (d)Artificial characters
12.    The Linnaen system of classification contains
    (a)4 classes of plants    
    (b)8 classes of plants
    (c)16 classes of plants
    (d)24 classes of plants
13.    Classification based on several characters is
    (a)Natural    (b)    Artificial
    (c)Classical    (d)    Phylogenetic
14.    The phylogenetic system refers to
    (a)The grouping according to all morphological characters
    (b)The grouping of plants in order of their increasing complexities
    (c)The grouping of organisms according to evolutionary trends
    (d)The grouping of plants according to floral similarities
15.    Species Plantarum and Systema Naturae were written by
    (a)Engler    (b)    Linnaeus
    (c)Hooker    (d)    Wallace
16    The first herbarium was set up by
    (a)Linnaeus    (b)    Theophrastus
    (c)Luca Ghini    (d)    None of these
17.    The first complete flora of the British India was compiled by
    (a)J.D. Hooker
    (b)J. K. Maheshwari
    (c)H. H. Hains
    (d)D. Prain
18    National Botanical Research Institute is situated at
    (a)DehraDun    (b)    Lucknow
    (c)Simla    (d)    Kolkata
19.    The most famous Indian taxonomist is regarded to
    (a)H. Collet
    (b)Santapau
    (c)P. Maheshwari
    (d)M. B. Raizada
20.    The Central National Herbarium is located at
    (a)Mumbai    (b)    Chennai
    (c)Kolkata    (d)    Delhi
21.    Taxonomic keys are based on the
    (a)Morphological characters
    (b)Reproductive characters
    (c)Anatomical characters
    (d)Contrasting characters
22.    A taxonomic system based on all phenotypic similarities, equally weighted and without regard to evolutionary relationship is called
    (a)Phylogeny
    (b)Cladistics
    (c)Classical evolutionary taxonomy
    (d)Phenetics
HOME ASSIGNMENT
Choose the appropriate answer:
23.    Systematics is the study of
    (a)Diversity amongst groups of organisms
    (b)Grouping of organisms
    (c)Identification and grouping of organisms
    (d)Identifications, classification and taxonomy
24.    The cultivated plants are named according to
    (a)ICBN    (b)    ICZN
    (c)ICNCP     (d)    ICVN
25.    Plants were given the names in Latin because
    (a)Latin is a simple language
    (b)Scientist wanted to impress people with Latin words
    (c)Latin was the common language
    (d)None of these
26    The intermediate between genus and sub-family is known as
    (a)Tribe    (b)    Taxon
    (c)Sub-genus    (d)    None of these
27.    More number of common characters are observed in members of a
    (a)Family    (b)    Species
    (c)Genus    (d)    Kingdom
28    Which of the following taxonomic categories contains organisms least similar to one another?
    (a)Genera    (b)    Family
    (c)Class    (d)    Species
29.    Which of the following do not recognise a subspecies category?
    (a)Zoologists   
    (b)Botanists
    (c)Anthropologists
    (d)Microbiologists
30    Taxon and category differ in
    (a)Taxon is recognised and assigned while category is abstract
    (b)Taxon is a group of real organisms while category is a rank or level in a hierarchy
    (c)Both (a) and (b)
    (d)None of these
31.    Organisms that can freely interbreed and produce fertile offspring and have similar coded information or blue print for making these organisms is called
    (a)Species    (b)    Sub-species
    (c)Genus    (d)    Sub-genus
32.    Similar genera are grouped into a family, similar families into an order, similar orders into a class, similar classes into a phylum, finally similar phyla are placed in a kingdom. Such a classification is called
    (a)Biological classification
    (b)Taxonomy
    (c)Hierarchial classification
    (d)None of these
33.    Hutchinson’s system of classification is a type of
    (a)Artificial system
    (b)Phylogenetic system
    (c)Natural system
    (d)Modern system
34.    Which is described and not listed?
    (a)Vegetation    (b)    Flora
    (c)Fauna    (d)    Biome
                  LEVEL-II
35.    The first modern botanical garden was
    (a)Royal Botanical Garden, Kew, England
    (b)Indian Botanical Garden, Howrah, Kolkata
    (c)Padua Botanical Garden, Italy
    (d)Lloyd Botanical Garden, Darjeeling
36.    The largest herbarium of the World is located at
    (a)New York    (b)    Italy
    (c)Green    (d)    Kew
37.    The foundation of Indian Botanical Garden, Kolkata was laid in the year
    (a)1787    (b)    1797
    (c)1807    (d)    1757
38.    The head office of Botanical Survey of India is located at
    (a)Darjeeling    (b)    Pune
    (c)Lucknow    (d)    Kolkata
39.    The forest Research Institute is located at
    (a)Jammu
    (b)Dehra Dun
    (c)Combaitore   
    (d)Lucknow
40.    Indian Botanical Garden, Kolkata was established by
    (a)Robert Kyd   
    (b)Bentham and Hooker
    (c)William Aiton
    (d)Roxburgh
41.    Flora of Delhi was complied by
    (a)P. Maheshwari
    (b)J. K. Maheshwari
    (c)T. Cook   
    (d)H. Collet
42.    The museum is prepared to preserve plants
    (a)Which can not be kept in the herbaria
    (b)    Which can also be kept in the herbaria
    (c)Both (a) and (b)
    (d)Which are microscopic
43    Delhi zoo was established in
    (a)1859    (b)    1949
    (c)1959    (d)    1969
44.    How many zoological parks occurs in India?
    (a)Over 400    (b)    Over 300
    (c)Over 200    (d)    Over 500
45.    Where was the first zoological museum was started in India?
    (a)Delhi    (b)    Kolkata
    (c)Chenai    (d)    Mumbai
46.    Which of the following give comprehensive account of complete compilation of available information of any family or genus at a given time?
    (a)Manuals    (b)    Monographs
    (c)Publications    (d)    All of these


ASSERTION AND REASON
In the following questions (01 to 05), a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason(R)
1)    If both Assertion & Reason are tue and the reason is the correct explanation of the assertion, then mark(a)
2.    If both Assertion & Reason are true but the reason is not the correct explanation of the assertion, then mark (b)
3.    If Assertion is true statement but Reason is false, then mark (c)
4.    If both Assertion and Reason are false statement, then mark (d)
47.    A:    The science of classifying organisms is called taxonomy.
    R:Systematics and taxonomy have one meaning.
48.    A:    Names of organisms are generally given in Latin.
    R:Latin language has names of all organism.
49.    A:    Related organisms get separated into different groups in natural systems.
    R:A natural system used artificial keys for quicker identification of an organism.
50    A:    Kingdom is the highest taxonomic category.
    R:Highest taxonomic category shows maximum system.
51.    A:    Artificial system is used for quicker identification of organisms.
    R:Organisms show a clear cut evolutionary line in such a system.

Answers (The Living World)
LEVEL - 1
    1.(c)    2.(d)    3.(a)    4.(a)    5.(a)
    6.(b)    7.(b)    8.(c)    9.(a)    10.(b)
    11.(b)    12.(d)    13.(a)    14.(c)    15.(b)
    16.(c)    17.(a)    18.(b)    19.(b)    20.(c)          21.(d)    22.(d)
LEVEL - II
    23.(a)    24.(c)    25.(d)    26.(a)    27(b)
    28.(c)    29.(b)    30.(c)    31.(a)    32.(c)
    33.(b)    34.(a)    35.(c)    36.(d)    37.(a)
    38.(d)    39.(b)    40.(a)    41.(b)    42.(a)
    43.(c)    44.(b)    45.(b)    46.(b)   
reason & Assertion 
    47.(d)    48.(c)    49.(d)    50.(a)    51.(c)

No comments:

ASTHRA JUNIOR COLLEGE , VIJAYAWADA